CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ / NİKSAR CEVİZ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ / NİKSAR CEVİZ

CEVİZ FİDANCILIĞI BİLGİ PORTALI
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Hastalık ve Zararları..

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin
Admin


Mesaj Sayısı : 92
Kayıt tarihi : 12/04/09

Hastalık ve Zararları.. Empty
MesajKonu: Hastalık ve Zararları..   Hastalık ve Zararları.. Icon_minitimeÇarş. Nis. 15, 2009 12:38 pm

Bakteriyel Yanıklık
Belirtiler: Çiçekler üzerinde birden çok siyah lekeler belirir. Meyvenin ilk gelişim döneminde stigma sonunda az, siyah, çökmüş yaralar oluşur. Olgunlaştıklarında meyve yüzeyinde ise çok daha fazla lekeler oluşmaktadır. Sürgünlerde siyah yara-bereler oluşur ve yapraklarda düzensiz lekeler gözlenir. Yaprağın bütün yaprakçıkları, enfeksiyon belirtisi gösterirler.

kök kanseri
Savaş
Kök kanserinden korunmanın en başta gelen yolu, satın alınacak fidanların yaralanmamış olmasına dikkat edilmesi vedikilen fidanların ileriki zamanlarda da yaralanmamalarına özen gösterilmesidir. Kök kanseriyle savaşta Nogall (Agrobacterium radiobacter K 1026), biyolojik kontrolde kullanılır. Nogall önleyici tedbir olarak etkilidir. Fidanlar dikimden önce Nogall’a batırılır. Yeni çıkmış büyük tümörlerin ağaçlardan alınmasına dikkat etmek gerekir.
Meşe kök çürüklüğüBelirtiler
Armillaria mellea ile enfekte olmuş kökler, kabuk ve odun arasında beyaz – sarı renkli yelpaze şekilli mantarlara sahiptir. Kök yüzeyinde koyu kahverengi- siyah rizomorflar çoğu kez gözlenebilir. Fungus, ölü kökler üzerinde canlı kalır. Paradox ve Kuzey Kaliforniya siyah ceviz anaçları Armillaria’ya duyarlıdırlar.
Antraknoz
Belirtiler
Ceviz antraknozu yapraklarda sararmalara, lekelere ve erken dökümlere neden olmaktadır. Fungus, yapraklarda 1-1,5 cm çapında koyu kahverengi bazen siyahımsı küçük lekelerin oluşmasına neden olur. Özellikle nemli geçen ilkbahar, bu hastalığın gelişimi için ideal koşulların oluşmasına olanak sağlayacaktır. Hava neminin azaldığı haziran ve temmuz aylarında lekeler görülmeyebilir. İlkbahar aylarında görülmeye başlayan hastalık belirtileri ilkin yaprak altlarında, daha sonra yaprak üstünde gözükmeye başlar. Yeşil kabuklu meyvelerde koyu renkli çökmüş lekeler olarak ta hastalık belirtilerini görmek mümkündür.
kök çürüklüğü
Belirtiler
Hastalığın belirtileri, taç veya gövde dokusunun etkilenme miktarına ve zararlanma hızına bağlı olarak tanımlanmaktadır. Genellikle taç çürüklüğü hızlı ilerler, ağaçlar çöker ve sıcak ilkbahardan sonra ölürler. Birçok ağacın yaprakları solar, kurur ve ağaçta kalır. Genellikle köklerde olan kronik enfeksiyonlarda gelişmenin gerilemesine, erken yaşlanmaya ve yaprak dökümüne neden olur. Bu ağaçlar hastalık yenilmeden iyileşemezler. Enfeksiyon genç ağaçları öldürür. Çünkü genç ağaçların kök sistemleri ve taç alanları, olgun ağaçlarla karşılaştırıldığı zaman oldukça küçüktür.
ceviz iç kurdu Cydia pomonella
Tanımlama
Cevizin en önemli zararlısı, Cydia pomonella, ceviz iç kurdudur. Zararlı kışı olgun larva olarak ince gümüş renkli kokonlarda, toprakta gövdeye yakın kısımlarda, çalı çırpı altında veya gevşek kabuk pulları altında geçirir. Zararlı genellikle erkenci çeşitlerde yapraklanma dönemi ile aynı periyotta görülmeye başlar. Ergin çıkışı ekolojik koşullara göre değişmekle birlikte mayıs ayında başlayıp Temmuz ayı ortalarında sona ermektedir. Zararlının ikinci uçuşu, ilk generasyon larvaları gelişmelerini tamamladıkları zaman gözlenir. Kışlayan dişilerden her biri, meyve yanındaki yapraklara veya meyvelere 30 yumurta bırakır. Daha sonraki generasyonlarda ise dişiler ortalama 60 yumurta bırakırlar. Yumurtalar disk şekilli ve opak beyazdır. Kışlayan generasyonların yumurtalarında sıcaklığa bağlı olarak 5-20. günde çıkış başlar. Genç larvalar çiçek çukurundan meyveciklerin içine doğru delikler açar. Payne tipi cevizlerde larva bulaşması, küçük meyveler yaklaşık 1.0-1.30 cm çapında olduğu zaman gözlenir. Kışlayan generasyonlardan zararlanan meyvelerin çoğunluğu dökülür. Meyve içinde 4-6 hafta boyunca beslenen ve olgunlaşan larvalar meyveyi terk ederek pupa olurlar. Zararlının yumurtadan çıkış periyodu sıcaklığa bağlıdır.
Larva gelişmesini tamamladıktan sonra meyveden ayrılır, ağaç üzerinde pupa olur. İlk generasyonun erginleri iklim koşullarına bağlı olarak mayıs sonundan haziranın son haftasına kadar çıkış gösterirler. Yüksek sıcaklıkların yaşandığı yerlerde birinci generasyonun yumurta ve larvaları daha hızlı gelişirler. İkinci generasyonunun yeni larvaları meyvelerin herhangi bir yüzeyin-den delik açabilirler. Ancak meyvede iki yanağın birleştiği noktayı tercih ederler. Temmuz sonu ağustos başlarında erginler gelişir. Bazı lokasyonlarında üçüncü bir generasyon gözlenebilir. Hatta sıcak yörelerde eylül ayında dördüncü bir generasyon dahi gözlenebilir. Bu son generasyonlar önemli zararlanmalara neden olabilir. Larva tam geliştiği zaman meyvelerden ayrılır. Ülkemizde C. pomonella genellikle 2 döl vermektedir. Ülkemizde yapılan araştırmalarda birinci dölün meyve içinde, ikinci dölün ise daha çok yaşlı kabuklarda beslendikleri saptanmıştır.
Avrupa K
avrupa kırmızı örümceği Panonychus ulmi

Tanımlama
Avrupa kırmızı örümceği yıllık sürgünlerde ve dallarda yumurta safhasında kışı geçirir. Kırmızı-turuncu renkli yumurtalar el büyüteci ile görülebilir. Cevizler yapraklanmaya başladığı zaman yumurtadan çıkış başlar. Bir sezonda birden fazla generasyon verebilirler. Kırmızı örümcekler çok az , bazen de hiç koloni üretmezler.
ceviz afidi Chromaphis juglandicola
Tanımlama
Ceviz ağaçlarını zararlandıran afit türleri Chromaphis juglandicola ve Callaphis juglandis’tir. Ceviz afidi, cevizlerde önemli bir zararlıdır. Ancak bu afit türü parazitik bir arı türü ile kontrol altında tutulabilmektedir. Her iki afit yıllık sürgünler üzerinde yumurta döneminde kışı geçirir. Erkenci ceviz çeşitlerinde yapraklanma başlayınca yumurtadan çıkış başlar. Bu afitler yaprakçıklar üzerinde olgunlaşır, sıcaklığa bağlı olarak yılda birçok generasyon verebilir. Sonbaharda kanatsız dişiler erkeklerle çiftleşir ve kışlanmak üzere yumurtalarını bırakır.
Kırmızı örümcekler Tetranychus urticae, Tetranychus pacificus
Tanımlama
Tetranychus urticae, Tetranychus pacificus portakal rengindedir. Olgun dişiler, ağaç üzerinde, toprakta ve toprak üstündeki çöplerde kışı geçirir. İlkbaharda sıcak havalar boyunca, kışlayan dişiler ceviz yapraklarında beslenmeye başlarlar.
çayır nematodları Pratylenchus vulnus
Tanımlama
Nematot, kök dışından veya kök içinden beslenebilir ve hücre arasında hareket edebilir. Bu nematot, endoparasitik bir nematottur. Kök kabuğunun içine veya dışına yumurtalarını bırakabilir. Beslenme için kökü tercih eder. Pratylenchus vulnus, diğer nematotlarda olduğu gibi toprakta yüksek popülasyonlar oluşturmaz. En iyi ceviz ve gül köklerinde gelişir. Pratylenchus vulnus, organik maddece zengin kum ve kil karışımından oluşmuş kuvvetli topraklarda iyi gelişir. Pratylenchus vulnus cevizlerde çok ciddi zararlar yapabilen bir nematottur
Depolarda Görülen Ceviz Zararlıları
Cevizin depolanması esnasında gözlenen en önemli zararlı türleri, Plodia interpunctella Hübn. (Lep: Pyralidae), Corcyra cephalonica Staint. (Lep: Pyralidae) ve Paralipsa gularis Zell. (Lep: Pyralidae) dir. Zararlılar depo süresi boyunca iç cevizi yiyerek ve artıkları ile kirleterek, önemli miktarlarda kalite ve kantite kayıplarına neden olmaktadır.
Kaynak:www.ceviz.gen.tr
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://ceviz.yetkinforum.com
 
Hastalık ve Zararları..
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ / NİKSAR CEVİZ  :: VERİM UYGULAMALARI :: Hastalık ve Zararları-
Buraya geçin: