Sayın Emin Kebeli Bey..
Ben Karaman İli Sarıveliler İlçesi Esentepe Köyü nüfusuna kayıtlı Mustafa ATASEVEN (Halen Balıkesir Bandırma İlçesinde devlet memuruyum)
Köyümde 12 Dönümlük bir ceviz bahçesi yaptım.Bahçe ile ilgili herşey yolunda devam ediyor ve yetiştirmekten zevk alıyorum.
Öncelikle şunu ifade edeyim Araç İlçesi Çok proğramlı lisesinde Kimya Öğretmeni Muhammet ÖZER kayınım olur gidip bir çayını için ve selamımı söyleyin..
Sizin konunuza gelince;Ceviz fidanı aşılaması bildiğim kadarıyla çok zor bir iş.Aşıyı normal aşılama yöntemiyle tuturamıyorsunuz.Aşı yapkam için Çift ağızlı bir aşı bıçağı kullanıyorlar.Bir ceviz gözünü aşı bıcağının altına altına ve üstüne gelecek şekilde yerleştirip sonrasında tam daire yapıp oradan tüm bir kabuk çıkartıyorlar.Daha sonra aynı büyüklükte (Kalınlıkta) aşılancak olan ağaçtan da bir kabuk çıkartıyorlar ve aşı gözü olan kabuğu aşılanacak yere yerleştiriyorlar daha sonra hava almaması için bantla açık yaralı sarıyorlar ve 20 gün sonra bantları çözüyorlar aşılama bu şekilde oluyor.Aşı ayı Ağustos ayıdır.Tabii bu benim bahsettiğim göz aşısı.
Bu işi Balıkesir ili Bandırma İlçesi Sahilyenice Köyü ve Dutlimanı köyü çok iyi yapıyor ve iki köyün tek geçim kaynağı aşılı ceviz üretip yurdun 4 bir tarafına satmaktır.Ayrıca Ceviz aşısını ilk geliştiren kişi Sahilyenice köyünde yaşamaktadır ve halen sağdır.(Yalova Tarım araştırma entitüsünde geliştirmiştir)
Ayrıca aşısız cevizleri aşılayacak göz alacak aşılı ceviziniz var mı ???
İLETİŞİM:
www.esentepelemos.comm_ataseven@hotmail.com