Ceviz ağacı , meyvesi ve kerestesi yönüyle oldukça önemlidir.Ayrıca yeşil kabuğundan ve kökleriden boya elde edilmektedir.Ceviz meyvesinde en fazla A vitamini bulunur (30 I-U ). Yağ oranı ise % 60 ‘ ın üzerin-dedir.Cevizin kuru ve taze tüketime uygun çeşitleri vardır.
Bildiğiniz üzere CEVİZ’in anavatanı Anadolu, Hazar Denizi’ nin güneyi ve İran’ın batısını içerisine alan coğrafi bölgedir. Bu nedenle gerek Ülkemiz ve gerekse doğu, güneydoğu ve kuzeydoğu komşularımızı da kapsayan alan CEVİZ yetiştiriciliği konusunda en uygun bölgelerdir. Fakat CEVİZ’e her nedense ülkemiz ve çevre ülkelerde yeterince önem verilmemiştir. Bunun yerine, ya sezonluk ziraat yapılmış ya da ekonomik ömrü CEVİZ’e göre çok kısa olan meyveciliğe yönelinmiştir. Oysa ki CEVİZ’in değerini kavrayabilsek, emsali hiçbir meyve veya orman ağacı ile kıyas edilemeyeceğini de görebilirdik.
Bütün tarımsal yatırımlar, her biri küçük halkalardan oluşmuş bir ZİNCİR’e benzer. Bu zincirin gücü ise en zayıf halkası kadardır. Onun için yapılacak ve kurgulanacak bu tip yatırımlarda, her safhaya çok dikkat etmek gerekmektedir. Çiftçilerimiz ve tarıma yönelecek yatırımcılarımızın en büyük hatası, bu zincirin ardışık halkalarının önemini anlayamamış olmalarıdır. Bu konudaki en büyük engel de araştırma ve geliştirme dediğimiz AR-GE’ ye önem vermemeleridir. Netice itibariyle kurulacak her bir bahçe birer FABRİKA’ dır. “CEVİZ ÜRETİM FABRİKASI” gibi. Onun içindir ki; kurulacak her bahçenin tesis aşamasındaki kurgulanan mantık zincirinin sanayicinin fabrika kurarken göstermiş olduğu titizliğine eş değer olması gerekmektedir. Aksi takdirde kağıt ve plan üzerinde mükemmel olan bir yatırım hüsranla son bulabilecektir. Unutulmamalıdır ki; “Hiçbir uygulama mükemmel değildir, mükemmel olan tek şey fikir ve projelerdir.”
Yapılacak her tarımsal yatırımın, bünyesinde barındırdığı avantaj ve dezavantajlar vardır. Örneğin; kurulacak bir kiraz bahçesini ele alalım. Öncelikle kurulacak her bahçe gibi, bununda ekonomik değer taşıyabilmesi için KAPAMA BAHÇE olması gerekmektedir. Kiraz, diğer meyve ağaçları gibi sezon başından sezon sonuna kadar titiz bakım gerektiren ağaçlardandır.
Konunun başında belirttiğimiz gibi kirazın da avantaj ve dezavantajları vardır. En büyük avantajı; nisan sonu çiçek açmasının ardından, 60 gün sonra yani haziran sonunda satış aşamasına gelmesidir. Bu çok büyük bir avantajdır. Çünkü bir ağaç üzerinde ne kadar az süre meyve taşırsa o kadar az riski var demektir. Fakat en büyük dezavantajı ise, satıma gelen meyvenin 10-15 gün gibi kısa bir sürede elden çıkarılması gerekmektedir. Bu da 365 günlük bir gayreti ve çabayı, kumar konumuna sokmaktadır.